
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON THE WASHINGTON STATE 
INVENTORY OF CULTURAL RESOURCES 
 

1. When are archaeological site numbers assigned? 
 
Archaeological site numbers, termed Smithsonian Trinomials, are assigned to archaeological 
resources upon the receipt of a completed Washington State Archaeological Site or Isolate 
Inventory form.    
 
The form must be completed, coauthored or approved by 
an individual meeting the Secretary of Interior’s 
Standards as being a professional archaeologist 
(36CFR61 Appendix A) prior to submittal to DAHP. When 
archaeological site forms are submitted for historic 
archaeological resources, only those sites that meet the 
minimum National Register (36CFR60) age threshold (50 
years of age or older) will be retained as archaeological 
records and assigned Smithsonian Trinomials by DAHP.  
 
Archaeological site numbers are usually requested by 
archaeologists two different ways:  1) If a previously 
unrecorded site is located during a survey, a Smithsonian Trinomial can be obtained by 
transmitting the site form to DAHP, before the final survey report is submitted.  This way, the 
proper Smithsonian number can be used throughout the text of the final report.  2) A site form for 
a previously recorded site can be submitted as an appendix in a report.    
 

2. What is the formal definition of an archaeological site?  
 
The definition of an archaeological site, including both pre-contact (prehistoric) and historic time 
period sites, are defined in Washington State Law.  Generally they are defined as geographic 
localities that contain artifacts and or features of human construction.  Specific references are 
found in RCW 27.44 and RCW 27.53. 
 
RCW 27.53.030 Archaeological Site and Resources Act defines the protected resources as: 
"Archaeological Site" means a geographic locality in Washington, including but not limited to, 
submerged and submersible lands and the bed of the sea within the state's jurisdiction, that 
contains archaeological objects.  "Archaeological object" means an object that comprises the 
physical evidence of an indigenous and subsequent culture including material remains of past 
human life including monuments, symbols, tools, facilities, and technological by-products. 
 
RCW 27.53.030 also defines “Historic Archaeological Sites” as properties which are listed in or 
eligible for listing in the Washington State Register of Historic Places (RCW 27.34.220) or the 
National Register of Historic Places as defined in the National Historic Preservation Act of 1966 
(Title 1, Sec. 101, Public Law 89-665; 80 Stat. 915; 16 U.S.C. Sec. 470). 
 
RCW 27.53.040 declares as examples: All sites, objects, structures, artifacts, implements, and 
locations of prehistoric or archaeological interest, whether previously recorded or still 
unrecognized, including, but not limited to, those pertaining to prehistoric and historic American 
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Indian or aboriginal burials, campsites, dwellings, and habitation sites, including rock shelters and 
caves, their artifacts and implements of culture such as projectile points, arrowheads, skeletal 
remains, grave goods, basketry, pestles, mauls and grinding stones, knives, scrapers, rock 
carvings and paintings, and other implements and artifacts of any material that are located in, on, 
or under the surface of any lands or waters owned by or under the possession, custody, or control 
of the state of Washington or any county, city, or political subdivision of the state are hereby 
declared to be archaeological resources.  
 

3. For inventory purposes, what distinguishes an historic resource from an 
archaeological resource? 

 
DAHP considers historic properties to be existing elements of the built environment that include 
buildings, structures, sites, districts, and objects that date from the contact era.  Any historic 
features that are in ruin (i.e. collapsed structures, foundations, etc.) and that are 50 years of age 
or older are considered archaeological sites. Such properties must be recorded on Archaeology 
Site Inventory Form.  If the resource in ruin is less than 50 years in age it should not be recorded 
at all unless it is determined to possess exceptional significance. If a surveyor needs to record a 
historic irrigation canal that continues to serve this 
function, the canal is considered to be a “historic 
property” and should be recorded in the Historic 
Property Inventory Database. The Historic Property 
Inventory Database should also be used if the 
irrigation canal has been abandoned but conceivably 
still could function for its intended purpose. However, 
using this same example, if the canal structure has 
been significantly breached or lies only in ruins or 
disconnected segments, the resource would be 
considered an historic archaeological site and 
documented on the Archaeology Site Inventory Form. 
 
For a specific listing of historic site types, how they are classified, and use of DAHP’s Archaeology 
Site Inventory Form, Isolate Inventory Form or the Historic Property Inventory Database, please 
refer to the Site Type Table (Page 19). 

 
4. Will DAHP give inventory numbers to cultural landscapes?  
 
DAHP will not assign inventory numbers to cultural landscapes as a class of properties.  Those 
wishing to document cultural landscapes should follow the NPS guidelines and provide the 
associated contributing properties on the respective DAHP archaeological site inventory form or 
historic property inventory form and/or the NPS National Register form. 
 

5. Will DAHP reject inventory forms or reports? 
 
DAHP will reject any submitted archaeology site or isolate inventory forms, historic property 
inventory forms, cemetery forms or cultural resource reports, when the information provided is 
deemed to be incomplete by DAHP reviewers.   
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DAHP will also return forms that are not submitted on approved DAHP forms.  Forms may also be 
rejected if they are not completed, reviewed and/or approved by a professional meeting the 
Secretary of Interior’s Standards for the relevant discipline or if they contain erroneous or false 
information. 

 
Note that DAHP will not accept archaeology site or 
isolate inventory forms for resources that are less than 
50 years old.  If you feel you have an important 
archaeological site from the recent past that you would 
like to inventory, please contact DAHP before 
proceeding. 
 
DAHP is encouraging the submittal of historic property 
inventory forms for resources that are less than 50 
years old that have exceptional significance.  This 
program is part of the on-going “Nifty From the Last 50 

Initiative”, a program developed to encourage the discussion and appreciation of architecture that 
best represents the last 50 years.  If you have identified an important historic property from the 
recent past that you would like to inventory, please contact DAHP’s architectural historian for 
additional information about the “Nifty From the Last 50 Initiative”. 
 

6. How often should inventory forms be updated?  
 
Existing archaeology site inventory forms should be updated anytime an archaeological site or 
traditional cultural place is visited by an archaeologist.  A site form update should be a standard 
part of survey procedures and plans. 
 
DAHP expects existing historic property inventory forms to be updated when new information 
about the property arises or becomes available, or if the form is more than 10 years old. New 
information that would trigger the updating of an existing form should be substantial enough to the 
point of affecting any evaluation of the property for National Register eligibility.  For example, if a 
fire at a residence resulted in repairs using inappropriate materials and designs, these repairs 
comprise information that should be recorded and included on an updated Historic Property 
Inventory Database entry.  
 
In taking these steps to update inventory forms on a regular basis, inventory data can maintain its 
usefulness to those needing to access the information and make the best decision possible.   
 
If the inventory form is less than 10 years old and the property has not changed, then within your 
report please provide the name and address of the building, state that it has been previously 
surveyed, and provide the date and a verification of a previous determination of eligibility by 
providing either a DAHP Log number and/ or a letter verification with date. 
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7. What is the cut-off date for historic properties when conducting a survey 
project for DAHP? 

 

For all survey projects, DAHP requires that inventory forms be created for all properties within the 
APE that are 50 years of age and older regardless of their condition or integrity level.  Many large-
scale projects in Washington may extend beyond a ten-year time frame.  DAHP recommends that 
a survey cut-off date of 40 years be implemented in order to identify properties that may reach 50 
years of age during the project period.   
 

The preservation of the recent past is quickly 
becoming an important aspect of preservation 
activities across the country and DAHP 
encourages surveyors to be aware of important 
resources from the 1960s and even 1970s 
within their survey areas.  While not required, 
DAHP encourages surveyors to inventory 
these sites as well. 
 
Full coverage of the survey area is 
fundamental to historic preservation projects 
which have federal involvement.   The survey 
results become formal legal documentation 

and identification of historic resources under federal law.  
 

 
8. What are the specific laws and regulations that protect archaeological 

resources in the state? 
 
In Washington State several laws protect shipwrecks; archaeological sites; Native American 
graves; and abandoned, historic pioneer cemeteries and graves, whether or not they are 
maintained.  These include the RCW 27.44 (the Indian Graves and Records Act, RCW 27.53 (the 
Archaeological Sites and Resources Act), WAC 25-48 (Archaeological Excavation and Removal 
Permit), RCW 68.60 (Abandoned and Historic Cemeteries and Historic Graves), and RCW 
79.90.565 (Aquatic Lands).  
 
In addition, the State Environmental Policy Act (SEPA), the Shoreline Management Act (SMA), the 
Forest Practices Act (FPA), and GEO 05-05 protects cultural resources during the environmental 
review process.  For the full text of the various laws visit our website at: www.dahp.wa.gov. 
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9.   What if I find human remains on non-federal and non-tribal land in the 
state of Washington? 

 
If ground disturbing activities encounter human skeletal 
remains during the course of construction, then all activity 
must cease that may cause further disturbance to those 
remains and the area of the find must be secured and 
protected from further disturbance.  In addition, the 
finding of human skeletal remains must be reported to 
the county coroner and local law enforcement in the most 
expeditious manner possible.  The remains should not be 
touched, moved, or further disturbed.  
 
The county coroner will assume jurisdiction over the 
human skeletal remains and make a determination of 
whether those remains are forensic or non-forensic.  If 
the county coroner determines the remains are non-
forensic, then they will report that finding to the 
Department of Archaeology and Historic Preservation 
(DAHP) who will then take jurisdiction over the remains 
and report them to the appropriate cemeteries and 
affected tribes. The State Physical Anthropologist will 
make a determination of whether the remains are Indian 
or Non-Indian and report that finding to any appropriate cemeteries and the affected tribes.  The 
DAHP will then handle all consultation with the affected parties as to the future preservation, 
excavation, and disposition of the remains. 
 

10.   Will DAHP accept “short reports” and if so what are the requirements? 
 
Yes, DAHP will accept “short reports”.   Note that the requirements for these reports are the same 
requirements as outlined above in this document.  The only different will be that the various 
sections will be smaller/ shorter in nature and in some cases not applicable.   
 

11.   Why do reports have to be submitted in PDF format? 
 
PDF files will be displayed in our imaging system in color, the text within the document will also be 
searchable, and the graphics within the document are clearer and easier to read.   
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